
– Årets pris, går till en kommun som brinner för ett brett och varierat föreningsliv. Förutom stöd till det traditionella diskuterar och utvecklar kommunen även nya samverkans- och verksamhetsformer. Denna vilja och förmåga gör Jönköping till det naturliga valet till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2024, säger Olle Möller, ordförande i Sveriges Föreningar och juryn för priset.
Utmärkelsen delas ut av Sveriges Föreningar och bygger på kommunens arbete med att skapa goda förutsättningar för föreningslivet. Juryn lyfter särskilt fram Jönköpings satsningar på parasport, hållbarhet och samverkan. Ett exempel är Sveriges första godkända 5-a-side-plan för blindfotboll, där tillgänglighet och inkludering står i fokus. Kommunen arbetar också aktivt för ett hållbart föreningsliv, bland annat genom Fritidsbanken, där invånare kan låna idrottsutrustning gratis.
Samverkan och stöd
Med över 400 föreningar och Sveriges högsta andel föreningsdrivna idrottsanläggningar (80 procent) finns stora möjligheter för kommunens föreningar att själva utveckla och förvalta sina verksamheter. Men för att göra det behövs ofta det stöd som kommunen erbjuder i form av investeringsbidrag, praktisk hjälp och annat som underlättar föreningarnas arbete.
Med regelbundna föreningsbesök utvecklas stödet från kommunen utifrån deras faktiska behov. Jönköping har också arbetat fram förenklade ansökningsprocesser av olika bidrag.
– Den här utmärkelsen är ett kvitto på vårt långsiktiga arbete. Vi ser föreningslivet som en nyckel till ett starkt och inkluderande samhälle, och vi kommer fortsätta arbeta för att fortsätta försöka skapa de bästa möjliga förutsättningarna för kommunens föreningar, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, Jönköpings kommun
Ett långsiktigt arbete för framtiden
Jönköpings kommun har tydliga planer och strategier genom bland annat idrotts- och kulturpolitiska program samt planerna för friluftsliv och hållbarhet skapas en fortsatt utveckling. Civilsamhällets roll är väl förankrad i kommunens styrdokument och visioner.
– Föreningarna tillsammans med civilsamhället är hjärtat i vår kommun, och vårt mål är att skapa en miljö där de kan utvecklas och växa som en självklar del av samhällsutvecklingen. Vi vet att det alltid finns mer att göra, och vi kommer fortsätta att utveckla vårt stöd tillsammans med föreningarna, säger Mona Forsberg, kommunalråd, Jönköpings kommun.
Juryns motivering hittar du här.